ANNA HILLBUR

Allt har en början..

1994 var året som jag föddes. Jag växte upp med min familj på en liten hästgård strax utanför Höör. Hästintresset har alltid funnits där. Redan när jag var två år gammal började jag så smått att "åka" häst. När jag var tre år så fick jag en egen ponny så jag kunde börja rida lite mer. Sen var jag fast!
Med åren så har de funnits lite olika hästar hemma på gården. Det har varit mycket tävlande med ponnyer och stora hästar  i både hoppning, dressyr och fälttävlan. Det har alltid varit fullt upp med hästarna och innan trodde jag att allt kretsade kring hästar. Det var inte frågan OM jag skulle jobba med hästar när jag blev stor utan på VILKET sätt.


2009 fick jag min första systemkamera. En Canon EOS 1000D. Det ändrades inte så mycket i min vardag. Jag hade fortfarande hästarna och skolan så det var mest som en liten hobby vid sidan om att jag började upptäcka min kamera. Eftersom hästarna fanns nära tillhands så var de oftast de som fick stå modell framför kameran när jag försökte lära mig hur allt fungerade. Men intresset för bilder växte starkt! Jag började se livet i ett annat perspektiv. Plötsligt fanns det inte bara hästar i mitt liv. 

Bilder tagna under 2009

2010 sökte jag och kom in på IT-Media programmet på John Bauergymnasiet i Hässleholm. Jag trodde jag kunde de mesta på min kamera redan, det som var nödvändigt iallafall. Jag tyckte jag lyckades få ganska fina bilder. Då var jag iallafall jätte nöjd med vad jag kunde åstadkomma. Men nu fick jag lära mig mer om inställningarna på kameran. Vad som egentligen hände när man höjde och sänkte bländartalet och slutartiden. Jag hade fotat mycket på automatiskt innan och mest ställt in fokuset själv. Jag tyckte att jag tog bilden själv genom att bestämma var fokuset låg. Men nu när jag förstod hur bländartalet fungerade  så blev jag kär i att fotografera med lågt bländartal. Jag älskade suddigheten som jag fick bakom objektet. Det blev en början på min stil, vad som skulle känneteckna mina bilder och mig själv som fotograf.
 Under mina tre år på gymnasiet fick jag lära mig otroligt mycket. Jag utvecklades steg för steg och började allt eftersom inse att mitt intresse för foto började bli mer än bara en hobby. Jag uppgraderade mig inom kamera världen och skaffade mig en lite nyare kamera, en Canon EOS 600D. Jag utökade även bland objektiven och inhandlade ett Canon EF 50mm f/1.4 USM.objektiv. Detta var ett stort lyft för mig. Mina bilder fick en helt annan skärpa och mitt nya objektiv blev mitt nya standard objektiv.
 Vi fick chans att skriva ut våra bilder, montera och ställa ut i Hässleholms kulturhus. Det var fantastiskt att få se sina bilder upphängda på de viset. Att få stå bredvid och ta del av människor när de betraktade ens bilder. 
Vi fick även testa att gå bakåt i tiden och pröva på att ta analoga bilder. Det var inte de lättaste. Man hade inte alls samma kontroll och det tog väldigt lång tid och framkalla en bild. Man tog alltså en bild, sen fick man vänta spänt ett tag på att den skulle bli klar innan man ens kunde se om bilden var något att ha. Det var en kul upplevelse. Jätte fascinerande och spännande, men alldeles för tidskrävande.
 

Under mitt sista år på gymnasiet, parallellt med att vi fick testa på analoga bilder, så praktiserade jag hos en fotograf i Lund. Jag är så himla tacksam för denna erfarenheten! Det var långt ifrån alla i klassen som fick chansen att praktisera på ett ställe som intresserade och gav de något inom foto.Jag fick lära mig massor! Jag fick följa med och assistera på fotouppdrag. Nån gång skulle vi fotografera alla anställda på ett företag, en annan gång skulle vi ta produktbilder på föremål som jag knappt kunde se vad de var för något. Men så fort vi skulle iväg och fotografera så var det ett projekt i sig och packa ner hela studion, transportera den, för att sedan montera upp den på plats. Ljussättningen hade stor betydelse, mer än vad jag kunde ana. Särskilt förstod jag detta under produktfotograferingarna. Där kunde man tydligt se ljusets betydelse. Ibland trodde man att man hade fått till ljusuppsättningen, man hade fått bort blänk i matta ytor och bilderna kändes bra. Men sen fortsatte man att pröva sig fram och ändra små saker för att se om bilderna kunde bli bättre. Plötsligt blev de helt andra bilder, bara av att man kanske flytta en lampa ett par centimeter.  Väldigt lärorikt och kul men man fick också en inblick i hur mycket jobb som ligger bakom varje bild. Det är absolut inte bara att knäppa några bilder på ett par minuter.
En annan spännande sak jag fick göra mycket under min praktik var att montera bilder och göra fina album. Man fick lära sig att hitta en känsla och kunna se hur bilder passar ihop och hur man kan få en röd tråd i en bildserie. Ordningen i ett album hade stor betydelse för vilken känsla man ville framhäva. Likadant om du skulle hänga upp bilder på en vägg. Först fick du hitta ramen som kändes rätt ihop med bilden, sen fick du flytta runt bilderna tills du kände att allt passade in och bilderna fick en harmoni med varandra. Praktiken gav mig jätte mycket förståelse hur branschen fungerade och jag utvecklades enormt under denna tiden. Vid denna tidpunkten började jag även förstå, jag vill också arbeta med detta, jag vill också bli fotograf.

Bilder tagna under min gymnasietid 2010 - 2013

Efter studenten var jag fast besluten om att jag skulle börja jobba med foto. Jag skulle starta upp mitt egna företag och ägna mig helt till fotograferandet.
Men saker går inte alltid som man har tänkt sig, de har varit en del grejer som gjort att jag har kommit av mig lite från mitt fotograferande. Det gjorde även att jag tappade glöden för mitt kreativa tänkande under några år. 
Nu har jag börjat hitta tillbaka igen. Jag har fortfarande mina hästar och ett annat jobb som tar upp mycket tid i min vardag, men jag börjar prioritera mitt fotograferande lite igen. 
Jag vill fortfarande kunna ägna mig mer åt foto och har som mål att sinom tid komma igång på riktigt och bara jobba med detta.

 

Under senare år har jag ändrat min stil och mitt sätt att se på bilder en aning. Nu är jag mycket för detaljer i bilder och gillar när färger och mönster kan skapa en känsla och harmoni. De behöver inte alltid vara något speciellt motiv, ibland kan jag bara fastna för vissa kontraster och den stämning det ger i en bild. Jag gillar konsten att kunna skapa något vackert och fängslande ifrån något dystert och tråkigt. Kunna se saker ur nya vinklar och perspektiv. Man behöver inte alltid förstå syftet med en bild, ibland kan bilden bara vara ögonfängslande och kännas skön att vila blicken på. 

Min kameraväska

I min kameraväska har jag min kamera Canon EOS 5D mark IIII. Till min kamera har jag två fasta objektiv, ett Canon EF  50mm f/1,4 USM, och ett Canon EF 100mm f/2,8 IS USM Macro. Dessa två är mina favoriter! Sen har jag ett vidvinkel, Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, som fortfarande är ganska nytt för mig. Jag har även några standardobjektiv och ett Tamron 18-200mm, men dessa använder jag sällan.
 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • iconmonstr-phone-icon
  • mailikon

© 2020 by  ANNA HILLBUR